2010-es Ford F-150 SVT Raptor

A Ford speciális járművekért felelős csapata (SVT) kezelésbe vette az F-150-es pickupot. A végeredmény, a 2010-es Ford F-150 SVT Raptor egy sivatagi versenyekre kihegyezett kemény off-road sport pickup.

Az agresszív megjelenésért nem csak az óriási Ford feliratos hűtőrács és a bordázott motorháztető felel, az autó közel 18 centivel szélesebb a szériaváltozatnál.

Az autót a Ford jól ismert 5,4 literes, 320 lóerős, hengerenként három szelepes Triton V8-asa hajtja. A motor maximális forgatónyomatéka közel 530 Nm. Hamarosan rendelhető lesz a jelenleg tesztelés alatt álló 6,2 literes változat is.

Egy jó off-road truck ugyanakkor nem hagyatkozhat önmagában a motor erejére, a futóműnek kiemelt szerep jut. Az áttervezett futóműnek köszönhetően a Raptor első rugóútja 28,5 cm-re, a hátsó 34 cm-re növekedett. Változott a híd, változtak az alsó és felső lengőkarok, a kormányösszekötők.

A terepviszonyokhoz képest finom talajra érkezésért „Fox Racing Shox” változó ellenállású lengéscsillapítók felelnek. Az összkerékhajtású autó alufelnijein 35 inches falmagasságú BF Goodrich All-Terrain TA/KO 315/70-17 gumik igyekeznek megbirkózni az extrém talajegyenetlenségekkel.

A sofőr nem csak saját képességeire támaszkodhat a terepen, a biztonságért elektronika felel: az autót elektronikus differenciálzárral, lejtmenet irányítóval, vontatmányfigyelővel és vontatmány fékező rendszerrel szállítják.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • Trombitás:

    Hátha ez segít beazonosítani. !kép=comments/2024-07/668966edeede5.jpg

A lap tetejére