v8cars.hu | Bullitt

Bullitt

Sokan a filmtörténelem legemlékezetesebb, és megismételhetetlen autósüldözésének tartják az 1968-ban forgatott Bullitt című film részletét. Én is közéjük tartozom. A film mai szemmel nézve nem tartogat sok meglepetést, akciót, de a több mint 30 évvel ezelőtti San Francisco képei könnyedén feledtetik ezt a hiányérzetet.

A közel 10 perces üldözési jelenet főszereplője egy 1968-as Dodge Charger és egy 1968-as Ford Mustang. A vadi új autókat alapos vizsgálatoknak vetették alá, mielőtt belevágtak a minden filmes trükköt nélkülöző forgatásba. A felvételt nem gyorsították fel, valóban 100 mérföld fölötti sebességgel száguldoztak a város útjain. A Chargert Bill Hickman, a kor egyik legnevesebb kaszkadőre vezette, a Mustang volánja mögött pedig maga Steve McQueen ült. Érdekesség, hogy mindkét autó kéziváltós volt.

Olyannyira az autóké és a sofőröké a szerep, hogy a 10 perc alatt egyetlen szó nem esik, sőt, közel 7 percen keresztül még zene sincs, csak a V8-asok gurgulázása és a gumik sírása borzolja a hátunkon a szőrt. A film 1968-ban Oscar díjat kapott, a cseppet leharcolt Mustangra pedig később maga McQueen is rá akarta tenni a kezét, sikertelenül...


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • kissis:

    Gratulálok! Szép autó! Szép munka!

  • bexxter:

    !kép=comments/2024-03/6605736d6a2dd.jpg

A lap tetejére