1986 Chevrolet Caprice 9C1

Rendőrségi tartozékok és külső. ( police equipments and exterior )

 • Elmentem ismét egy halom elképzeléssel és tervvel a fejemben a matricásomhoz, tudta már mi a dörgés. Pár nap múlva készen is voltak a korhű feliratok és a kedvenc címereim.

 • A teljesség igénye nélkül pár matricamagyarázat.
  A hátsó sárvédő tájékoztató felirata, ez a legjobb a címer után, mindent tartalmaz ami lényeges, ebben a formában ritkábban használták, sokszor csak a csomagtartó peremére került egy igénytelenebb matrica.

 • POLICE, ez áll a város címere alatt, ez így szép. 57350, ez egy azonosítószám ,itt a motor űrméretére utal köbcentiben és köbinchben.

  "to protect and to serve" , "védeni és szolgálni" a magyar rendőrautókon ezt valaki megfordította, de miért azt nem tudni.

  Honnan van ez az idézet az ajtón?

  Ez a szlogen az 1955-ös LAPD kiképző akadémiáról származik ahol
  ezzel a két szóval fogalmazták meg mi a rendőr legfontosabb feladata,
  úgymint az ártatlanok védelme és a elhivatott szolgálat, innen kezdett
  elterjedni majd úgy döntöttek, hogy rákerül a Los Angelesi
  rendőrautók ajtajára.

 • A csomagtartószám (86, itt a kocsi évjárata) és a tetőszám (205,horse power, amiről azóta kiderült, hogy csak 155 lóerő :)) a légi egységek számára is nyújthat tájékoztatást a helyszínen lévő gépkocsikról.

 • CRIME PREVENTION UNIT azaz Bűnmegelőző egység, ezt eddig egyetlen egy LAPD autón láttam egy 90-es évjáratú Caprice-en (ugyan ez a kasztni), volt akinek szúrta is a szemét, hogy ő ilyenről nem is hallott. A jó hírem az, hogy le fog kerülni a kocsiról ugyanis most kellene negyedszer cserélnem mert szétsüti a nap, nem akarok vele többet szívni és mivel amúgy is ritka felirat volt így száműzöm végleg. Ennyi.

 • Az első project itt megállt. Most viszont rengeteg kutatómunka után elkezdtem bevásárolni minden kelléket amit a 80-as években a Los Angelesi rendőrség használt az autóiban. A "kütyük" 90%-át csak az USA-ból tudtam beszerezni, de volt olyan dolog is amit Én készítettem el.
  Az első amit nagyon vártam ez volt, egy pár forgatható Unity 4"-os 60w-os szpotlámpa. A felszerelésük nem volt egyszerű az "A" oszlopokra.

 • Az elengedhetetlen rendőrségi kutyatál dísztárcsák (dog dish). Szintén az óceán túloldaláról.

 • A Santa Cruz mágneszáras shotgun tartó két fő részből áll, egyik maga a zárrész, ez van a műszerfalon, a másik a talp amibe a puska tusát kell behelyezni a padlón. Kulccsal és elektromosan nyitható.

 • Ami a legkedvesebb számomra az a két hátsó deck-light (kalaptartó lámpa), egy Tennesse-i rendőr századostól vettem nagyon olcsón. " a főnököm nem engedi berakni az új Ford-ba ezért kell eladnom, ami nekem veszteség az neked nyereség" írta. Jó pár képcsere ment oda vissza.
  A képen a piros látható aminek a bal oldalon kell lennie. A beszerelésük pofon egyszerű volt, a kalaptartón a furatokat már a gyárban elhelyezték számítva ilyen felszerelésekre is.

 • Push bumper (tolóvas). A rendőrök rengeteg gyakorlással tanpályán elsajátítják, hogy hogyan lehet kocsival egy idegen autó hátulját úgy meglökni, hogy az kipördüljön az útról és mozgásképtelenné váljon, ez az úgynevezett "PIT" manőver (Pursuit Immobilization Technique). Ebben segít nekik ez a szerkezet. Végre sikerült beszerezni egy eredeti 12"-os Setina acél push bumbert,jobban mutat mint az előző általam készített. Köszönet az Unitedmotors-nak, Istvánnak a behozatalért!

 • Amit sokáig köröztem az egy Aerodynic 24E fényhíd volt ,ilyet használt T.J.Hooker is, csakhogy ilyet nem kapni itthon sőt még Európában is ritkaság és csak gyűjtőknél akad egy-két példány. Amikor megkaptam restaurálnom kellett mert működésképtelen volt, a gyárból kellett 5 darab 2 cm-es fogaskereket rendelnem, ezek szinte többe kerültek mint a fényhíd maga. A burával is gondban voltam nekem piros-kék kellett, azt is vennem kellett hozzá külön.

  Miért van a vezető felett a piros búra mindig???

  Californiában a piros fény a domináns ez a megkülönböztető jelzés, a kék csak kiegészítő jelzés a piros mellett. Ha piros
  fényt látsz akkor az azt jelenti stop, állj meg vagy húzódj le. Aztán jöhet a logika, a teherautó mögött haladó rendőrautón csak akkor látszik a
  piros ha a vezető felett helyezkedik el, azaz ahogy ott mondják "driver side"-on, ha a járda felé lenne akkor csak a kék
  látszana az meg nem kötelez semmire. Az NYPD is
  piros-fehér fényhidakat használ, tehát a piros az amire figyelni kell nem a kékre, a nyomozók is meg Starsky is pirosat rakott ki a Ford
  Torino tetejére és nem kéket. :)
  Ezt is lelesték itthon de ezt is fordítva szerelik többnyire a tetőre, bár itt a kék az úr.

 • Nagyon nagy megoldhatatlan problémába nem ütköztem a project alatt, a kocsi első majdnem teljes kész állapotban a Lurdy házas 2006-os évadnyitó találkozón volt látható (ajtón régi felirattal). Ami még hiányzik: 2 db. Maxrad antenna a hátsó sárvédőkről és egy pár piros-kék villogó fény a hűtőrács mögül,de dolgozom rajta erősen.

  Miért pont fekete-fehér?

  A fekete-fehér egy tradicionális szín, minden államban más a rendőrautók színe, Californiában ez a hagyomány,ennyi.

 • A PA300-as szirénavezérlőből újat vettem az itthoni ár töredékéért. Hozzá való 100 wattos hangszóró a fényhíd közepébe került. Érdekessége, hogy egy speciális bekötés után a kocsi kormánykürtjét nyomogatva is váltogatható a szirénahang.

 • A fényhidat ezzel az SW300-as kapcsolóval tudom működtetni és ez kapcsolja a kocsi első és hátsó villogtató reléit is.

 • Motorola Maxtrac rádió, itthon nem működik, de elengedhetetlen kellék. Nagyon piszkos volt, sokáig takarítottam.

 • Ezt is sokáig kerestem és amikor meghozta a postás rossz kedvem lett. A dobozban elmozdult és leszakadt a billentyűzet, egyik gombja elveszett (később készítettem hozzá másikat), féltem, hogy az ütésektől amit USA-ból idáig kapott teljesen tönkrement. De nem, szerencsére minden funkciója üzemelt.
  Kint a rendőr ezzel a mobil computerrel tud a kocsiból közvetlen kapcsolatba lépni a központi nyilvántartással és minden szükséges adatot lekérni ami a munkájához szükséges. A neve: Motorola 9100-T , Mobile Data Terminal

 • Az MDT-hez való konzol beszerzése lehetetlen feladat volt. Ezt Én csináltam, mind a vezető és utasa is maga elé fordíthatja.

 • A beltér igazi munkahely lett, itt nincsen helye lustálkodásnak. A shotgun egy Mossberg 500-as, a gyártó országot nem nehéz kitalálni.

 • Egyszerűen gyönyörű.

 • Friss szerzemény,ezt itthon vásároltam. Az elengedhetetlen Maxrad antennákból egy pár.

 • ...és a helyükön is vannak a másfél méteres pálcák.

 • Na megjött amire nagyon-nagyon régen vártam, egy Eyewitness System (szemtanú rendszer) igaz van rajta mit csinálni, nem működik még de fog. Ezt sejtettem, de azért bíztam benne,hogy talán véletlenül egy tökélesetet küldenek.
  Ezek a kamerás felvevő rendszerek rögzítik kint a rendőri intézkedéseket, üldözéseket stb. Jó kis cucc és ez még békebeli VHS rendszerű, persze ebből eredendően így igen tetemes súlyú az egész felszerelés, több méretnyi összegabalyodott kábel is jó elfoglaltságot nyúlt egy darabig.

  Nem árt tudni.
  A VHS rendszer 1976-ban született, a rendőrségi járművek ezzel a rendszerrel való felszerelése a 90-es évek elejére lett kötelező, a gyártó cégek a nyolcvanas évek közepétől kezdték az igényekre reagálva, az intézkedések jogtisztaságának dokumentálására a bíróságon kifejleszteni a gépkocsiba szerelhető egységeket,tehát a nyolcvanas évek vége felé még igen csak elvétve,teszt jelleggel működött ilyen eszköz. Egy szolgálati gépkocsi döbbenet,de 6-7 évig is futott egy rendőrség állományában, így egy 86-os Caprice ha rögtön nem is kapta meg de mire nyugdíjba ment több éve cipelhette a jó nehéz rozsdamentes dobozt a csomagtartójában.

 • Saját hibámból eldurrant 2 db tantál kondi az egységben, de végre tökéleseten működik, igaz a monitor képe kicsit el van csúszva,de sebaj. Megoldottam a dátum és egyéb feliratok beállítását is miután írtam a gyártónak,hogy segítsen, egy gémkapocs a megoldás, vicces. A nagy rozsdamentes zárható VHS doboz bekerült a csomagtartóba, szép látvány.

Hozzászólások

 1. Sanyiiii  - 2006. április 26. 22:52

  ninó ninó ninóóó!
  de szép ótóóó!

  de komolyan, irigyellek, csuda egy vas :)

 2. slowlow  - 2006. május 6. 09:36

  Ne ez egy igazán élvezetes garázs!
  Tényleg gratulálok az autóhoz,büszke lehetsz rá!

 3. nagrom  - 2006. május 7. 09:00

  Frankó írás, Jó részletes.
  Én is gratula az autóhoz.
  Legyen benne még sok örömöd!

 4. gergew  - 2006. május 7. 16:11

  Csak a Caprice-nak volt 9C1-e, vagy más autógyártók is készítettek külön szériát a hatóságoknak? Ugy tudom a Crown Victoriábol is csináltak valami hasonlót. Amugy a hétvégi talin nem tudom kaptál e díjat, de ez ténlyeg megérdemelne pár serleget, gratula hozzá!

 5. Marci-Lightbar  - 2006. május 7. 20:07

  Gratulálok,hozzá nagyon faszán megcsináltad.Tök jó,hogy az alpaoktól van,ezeket én sem tudtam.
  Erről a 9C1-ről fogalmam sem volt.
  Gratulálok.
  Lightbar

 6. Nyiri  - 2006. május 8. 22:16

  Le a kalappal. Keresgetem az allam, mar jo par perce. Nagyon szep gep.

 7. Trapeznaci  - 2006. május 9. 01:30

  Aaaaaa,nekem nem tetszik!! CSAK VICCELTEM!!Nagyon tuttttti a Kicsike..

 8. Big Blaster  - 2006. május 9. 11:46

  Nagyon élvezetes olvasmány. Ügyes vagy. Ja, az autó is fasza. 8-)

 9. Reseda  - 2006. május 10. 23:06

  Mégegy ilyen megszállott policeman nincs mint te Péter;-) Jól megcsináltad,gratulálok.

 10. bone  - 2006. június 5. 22:41

  Miért nem vagyok kilinkelve?
  Ejnye.

 11. !sharky  - 2006. július 31. 11:13

  Gratu! Szép autó nagyon, tetszik a részletes leírás. Imádom ezeket a színeket, nagyon eltalálta a Los Angelesi rendőrség. A hazai barmok miért nem tudnak ilyet csinálni???? :D

 12. Pityke  - 2006. szeptember 22. 15:14

  Minden elismerésem az auztóhoz, szép munka!

 13.  - 2006. szeptember 30. 21:39

  Gratulalok a géphez nagyon jo lett! :))

 14. picilány  - 2006. szeptember 30. 21:40

  Bocsi a nevem nem irtam az elöbb!

 15. Zsolt  - 2006. november 12. 21:34

  K...a jó a vas!

 16. bone  - 2007. február 18. 08:30

  Péter, ez a szent megszállottság lenyűgöz, a legkomolyabban.
  Először mosolyog az ember, meg kacsintgat és csigákat rajzol a halántékára, de aztán leesik, hogy ezt komolyan gondolod, komolyan csinálod, komolyan szereted és komolyan örömödet leled benne és ez mindent megváltoztat.
  Nagyon örülök, hogy van ilyen autó itthon, hogy működik és egyre eredetibb lesz. Nagyon drukkolok!
  De több fényhidat ne vegyél, baszki, mert mehetsz a híd alá aludni a kocsiddal.

 17. Rács  - 2007. március 25. 09:35

  Most mit mondjak? Ez igen. EZ IGEN!

 18. Laya  - 2007. május 16. 07:40

  Istenkirály! Gyerekkori álmom nekem is egy ilyen :)

  Kéne pár job ninőségű és szebb kép nem?

 19. SANTOS88  - 2007. május 28. 09:48

  nekem is régi nagy álmom egy ilyen caprice!
  gyönyörű, remek replika!!!
  tudnál küldeni egy pár nagyméretű képet küldeni ide:santos88@citromail.hu hálás lennék! gyönyörű...

 20. ARAB  - 2007. szeptember 6. 23:09

  Peti!!

  Gratula az asszony carshoz.. majd hoz be megmutatni..

  Csaba

 21. BoyRacer  - 2007. szeptember 6. 23:52

  Gratula hozzá!
  De azzal gondolom reálisan szembesültél - a képből ítélve - hogy lesz mit rajta dolgoznod.

 22. BoyRacer  - 2007. szeptember 6. 23:53

  A Chevyről meg no comment... A képek magukért beszélnek:)

 23. Cece  - 2007. szeptember 12. 22:59

  Hello! Volt ilyenből rendőrautó?... :)))

 24. policecaprice  - 2007. szeptember 12. 23:03

  Tetmészetesen nem. :-)

 25. Attila  - 2007. október 9. 09:49

  Igen szuperak a képek, de éloben még jobb:)) Ez egy igazi vérbeli amerikai vas. Gratulálok hozzá!!!

 26. Santos88  - 2008. január 11. 21:12

  Kösz hogy NEM válaszoltál előző kérésemre miszerint küldj képeket -ha tudsz- azért kösz...
  Ui: Egy éve látogatlak de nem látom az oldalad alján beígért újdonságokat.

 27. policecaprice  - 2008. március 1. 21:12

  Kedves Santos88,
  1. először is adjál egy normális emailcímet mert a citromail visszadobta az emaileket.
  2. Azért nehogy már felelőséégre vonjál mert nincsenek újdonságok, azt hiszem ez nem kötelező produkálnom,de a kedvedért kitalálhatok kamu dolgokat ha az az jó neked azért megnyugtatlak, hogy voltak, elég kemények és érdekesek, csak azok nem publikusak.

 28. santos88  - 2008. március 14. 11:26

  Nem vonlak, felelőségre, csak számomra érdekes, hogy egyből tudtál válaszolni, mihelyt nem úgy szóltam hozzá a dolgokhoz ahogyan neked tetszik.
  egyébként gratulálok az autóhoz, mert nagyon szépen és hitelesen meg lett csinálva...
  Amúgy az is elég lenne ha a kep.tar.hu -n elérhető lenne a Caprice nevű galéria :)
  Am sokan panaszkodtak hogy **ar a freemail, mert a citromailre nem lehet üzenetet küldeni vele :)

 29. policecaprice  - 2008. március 14. 20:51

  Küldök egy meghívót gmail-hoz,oda küldök majd linket.

 30. santos88  - 2008. március 15. 12:43

  Megvan a gmail címem:
  pter.boros@gmail.com
  Köszönöm a meghívót!!

 31. policecaprice  - 2008. március 15. 17:15

  A gmail az egyik legjobb levelező rendszer, használd ezt. Nézd meg a szabad tárhelyet a lap alján.

 32. Cece  - 2008. április 23. 23:19

  Hello!
  Mindig szívesen nézegetem az autódat,örülök,hogy raktál fel új képeket!Annak meg pláne,hogy a szélvédős dolog megoldódott!

 33. EL CAMPERO  - 2008. április 24. 00:35

  Nagyon jó lett az oldalad és így tovább!!!!

 34. Chevy454  - 2008. április 24. 11:43

  Eszméletlenül szép ez a gép. Nagyon tetszik, gratula hozzá. Jók a képek, de szerencsére élőben is láttam:D Sok, boldog, balesetmentes km-t kívánok.

 35. Phazuzu  - 2008. április 30. 07:27

  Szia!
  Nagyon tetszik az autó, gratulálok hozzá! Egy kis segítséget szeretnék kérni: Láttam én is egy hasonló eladó fényhidat az USA-ban az e-bay-en, de a postaköltség nagyon megdobná az árát. (Ca. 850$) Te a tiédet hogy hoztad be? Vagy nem az Egyesült Államokból van?
  Előre is köszi az infót! Üdv!

 36. policecaprice  - 2008. április 30. 09:19

  Phazuzu,
  Ha adsz egy email címet elmondom hogyan lehetséges, az az usa-ból van.

 37. Phazuzu  - 2008. április 30. 17:28

  Szia!
  A címem: phazuzu@freemail.hu
  Elpre is nagyon köszi!

 38. reici77  - 2008. május 12. 13:45

  K...a jó ez a kocsi,nagyon tetszik!
  Nagyon kulturált a garázsod!
  Grat!

  Reici

 39. kandurbandi  - 2008. június 12. 18:19

  Gratulálok!Ez szép munka volt!

 40. Reseda  - 2008. június 12. 21:48

  Megérte!

 41. petair  - 2008. június 13. 22:10

  Nagyon fasza ez az Olds felújítás! Jól megcsináltad. :) Respect!
  !jókocsi
  P.

 42. policecaprice  - 2008. július 24. 10:27

  Szia Jenny,
  Köszi ezt a kedves vélményt, örülök, hogy örömet okozhattam neked, de azért az utolsó mondatod túlzás, remélem majd sikerül becsücsülnöd még több ilyen, illetve kicsit régebbi amerikai autóba. Na azok között vannak igazi csodák. Köszi mégegyszer. :)

 43. camaro407  - 2008. július 25. 13:46

  Minden elismerésem!A garázs KIRÁLY,a kocsid ÁLLAT!! Le a kalap... :-))

 44. PHASER  - 2008. július 25. 13:50

  Extrakomoly a gepezet! :) Caprice rulz!

 45. Misi222  - 2008. augusztus 16. 13:53

  Nagyon profi lett a Caprice, gratulálok hozzá!
  A kitartásod külön dicséretes, le a kalappal! :)

 46. Dobos Ádám  - 2008. augusztus 29. 12:58

  Szia! NAGYON GYÖNYÖRŰ az autód!!!!! Elismerésem a kitartásodért, és a lelkesedésedért,nameg a sikeredért! Ha megengeded, azért kijavítanálak... Ennek az autónak emberek számára eszmei értéke, és szépsége van!! Legalábbis nekem! Nem hasonlítható más restaurált szépséghez!!!(lásd a rendőrök szimpatizálását) Egy rajongód a sok küzül... Remélem valamikor tlizhatnánk egy kis időre, csakhogy körbecsöpizzem a kicsikédet!! Működés közben még sosem láttam, remélem tudod nekem ezt teljesíteni! dobos_dam@freemail.hu

 47. dodgecharger  - 2009. január 16. 07:27

  Állati jók az új cuccaid, sok örömet hozzájuk, hajrá! Üdv. d.c.

 48. hondatrx420  - 2009. január 17. 18:28

  nagyon profi, nekem tetszik

 49. fehervaria  - 2009. május 11. 12:45

  Hihetetlen ez a megszállottság!
  Mert ez már az szinte. Gratulálok mindenhez autóhoz, egyenruhához - mindenhez!
  Legyen benne sok-sok örömöd!
  üdv
  Attila

 50. Patrik  - 2009. június 28. 20:08

  Nekem nagyon tetszik minden.Ha lenne rá mód én is ezt csinálnám.Nekem a jelvény nagyon tetszik és ha lehet át tudnád küldeni nekem a honlapját ennek a németországi jelvény gyártó cégnek ?e-mail:hpati23@hotmail.com

 51. vancello  - 2009. augusztus 24. 14:00

  Lenyűgözött a kitartásod eredménye, csak gratulálni szeretnék, egyszerűen hihetetlen!

 52. vorosoktober  - 2009. szeptember 10. 11:28

  Sajnálattal nézem,hogy már leveleztünk,és beszéltünk és ide még annyit nem Írtam neked ,hogy KIBASZOTTUL kivagyok az autódért..Ha még nem mondtam volna akkor tessék IMÁDOM:)) ELŐRE...:)
  JA, ÉS IRIGY VAGYOK:)

 53. camarobi  - 2009. szeptember 10. 12:02

  Jó látni, hogy vannak akik ilyen részletes garázst készítenek sok képpel, leírással, videóval. Tessék róla példát venni! Gratula Peti! Ja és az autó is Fasza! :))

 54. Madhu  - 2009. december 10. 16:55

  Excelent
  Gratulálok a garázshoz nagyon informatív.

 55. Laci  - 2010. február 24. 08:20

  Szia!
  Gratulálok az autóhoz, nagyon irigylésre méltó, gyönyörű!
  Viszont engem igazság szerint az egyenruha érdekelne legjobban!
  Szeretnék egy LAPD egyenruhát beszerezni (mint ami Neked is van, aminek a beszerzését leírtad), de sehol nem találtam meg, hogy hogyan tudnám.
  Megtennéd nekem azt a szívességet, hogy leírod, hogy pontosan honnan és hogyan szerezted be a ruhákat, a jelvényt, kalapot, cipőt stb. (egyszóval mindent)?
  Annak pedig mégjobban örülnék, ha segíteni is tudnál a beszerzésében, de ha csak azt mondod el, hogy hol és hogyan tudom megrendelni, már azzal is nagy szívességet teszel!

  Kérlek, írj egy e-mail-t a pasztor.laszlo@hotmail.com címre, hogy meg tudjuk beszélni a részleteket!

  Köszönöm szépen előre is!

  Laci

 56. Lord_KROK  - 2010. március 9. 18:42

  Gyönyörű autó részletes leírás!
  Sok sikert hozzá!
  (Ruhával lett teljes)

 57. chevelle68  - 2010. május 4. 21:46

  Peti ba@meg rajtad mindig besz@rok :) jó volt olvasni!! OLDSMOBILE RULEZ!!!

 58. Vadász  - 2010. szeptember 12. 20:59

  Szia!
  Gratulálok a kitartásodért, és az elszántságodért!!! Szép munkát végeztél!!!
  Viszont volna 1 problémám, és jó lenne ha tudnál segíteni!! Ami cég nevet írtál, hogy beszerezted az egyenruhát és mindent, azt az oldalt képtelenség megnyitni!(Galls.com)Amiket találtam azok nem az igaziak....Van valami más hely ahonnan be lehet vásárolni? És megadnád a Németországi cég elérhetőségét aki a jelvényt csinálta? Segítséged köszönöm! Válaszod várom a dobos_dam@hotmail.com-on.

 59. policecaprice  - 2010. szeptember 13. 06:59

  Küldök emailt,de a Galls mostanában nekem sem nyílik meg, lehet,hogy bedöglött???

 60. bartustibor  - 2011. január 26. 19:13

  Most már nálam keressétek :)

 61. policecaprice  - 2011. január 26. 20:06

  Micsodát??? Ja az Oldsmobile-t? Aha, a Caprice az enyém,senki ne pályázzon rá még vagy 60 évig. :)

 62. Bajusz69  - 2012. május 6. 18:01

  Nagyon klassz a kocsid remélem hogy a 2012.06.09 Felszabadulástéren rendezésre kerülő találkozón láthatom személyesen is addig is sok jó kilométert neked és járművednek.

 63. henrymorgan  - 2013. január 20. 21:34

  Fantasztikus munka amit megcsináltál!
  Le a kalappal!

 64. gubi30428  - 2018. január 2. 21:31

  Szia. Annyit szeretnék mondani, hogy szép munka volt amit az autón végeztél. Gratulálok. Illetve volna egy kérdésem a jelvényt meik oldalon tudtad megrendelni? Válaszodat előre is köszönöm.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

 • kissis:

  Gratulálok! Szép autó! Szép munka!

 • bexxter:

  !kép=comments/2024-03/6605736d6a2dd.jpg

A lap tetejére