v8cars.hu | Generátor javítása - Csináld magad vagy szakműhely?

Generátor javítása - Csináld magad vagy szakműhely?


A generátor működési elve


Kompakt generátorDiódahíd leszerelés


Diódahíd nélkül


Hátsó pajzs leszerelés

Generátor meghibásodással kapcsolatban sokszor lehet azt hallani: „csak kefét kell cserélni, biztos az a baj”. Néhány példán keresztül szeretném bemutatni, milyen más problémák léphetnek fel egy generátor üzemzavara körül.

A képeken látni lehet egy-két meghibásodást, kialakítási formát és munkafolyamatot. Sajnos a generátorok sokfélesége nem teszi lehetővé, hogy egyetlen típus bemutatásán keresztül átfogó képet kapjunk a javítás menetéről, hisz az minden típusnál más.

Most sem egy konkrét típus szakembereknek szóló bemutatása a cél, ráadásul a generátor működése is bonyolultabb mint az indítómotoré, ezért a konkrét szakmaiságot kicsit mellőzve, inkább fizikai megjelenésű problémákkal szeretnék foglalkozni. Ebből azért kiderül, hogy nem mindig elég csak kefét cserélni. Az egyes komponensek vizsgálatához mérőműszerek kellenek, és azok használatához némi rutin szükséges.

Nem ecsetelem a kocsiból történő kiszerelést sem, mert az is típusonként változó, de az alapvető biztonsági dolgokat tartsuk be. (pl: áramtalanítás)

Ha már kint van a generátor, szemrevételezéssel ellenőrizzük az állapotát. A sérült, törött, repedt pajzs semmi jót nem jelent. Ellenőrizni kell a felfogató csavarok furatait is, ne legyenek oválisak.

Típustól függően kezdjük meg a szétszerelést. Jelöljük össze az első és a hátsó pajzsot, hogy a végén helyesen tudjuk majd összerakni. A régebbi típusokat (az ékszíjtárcsa mögött van a ventilátor) az összefogató csavarok kitekerésével tudjuk szétszerelni.

Vegyük ki a szabályzót vagy kefetartót. Ezek után az állórész tekercs nagy teljesítményű pákával leforrasztható (vagy esetleg csavaros) a diódahídról. A Delco Remy egyes típusainál a generátoron belül van a szabályzó és a kefetartó is.

A kompakt típusoknál a hátsó takaró műanyag fedelet kell levenni (ha van). Ez alatt találjuk a diódahidat, a feszültségszabályzót (ez egyes amerikai típusokban a motorvezérlő komputerben van) és a kefetartót.

Az állórész kivezetések általában ponthegesztéssel kapcsolódnak a diódahídhoz, ezeket minél kevesebb roncsolással kell oldani. (Néhány távol-keleti típusban csavarokkal rögzítették a kivezetést) Ha ez megvan, akkor a diódahíd és a kefetartó lecsavarozható. Ezután jöhet az összefogató csavarok kivétele, majd a hátsó pajzs leszerelése.

A további munkafolyamat mindkét típusnál azonos. A forgórészt alumínium pofák közé befogva az ékszíjtárcsa a megfelelő szerszámmal leszerelhető, és a forgórész a pajzsból kiüthető. Kiütésnél vigyázni kell, hogy a pajzsot ne törjük el, illetve a forgórész tengelyét ne üssük szét.

Ha szétszedtük a generátort, jöhet az alkatrészek szükség szerinti tisztítása, majd azok vizsgálata. A vizsgálatról csak annyit, ami szemmel láthatóan sérült vagy kopott, azt cserélni kell, az elektronika vizsgálatához pedig célműszer szükséges.

Ellenőrizzük a csapágyházakat és a tengelyt is kopás szempontjából. Ha működőképes generátorunkat csak ellenőrzés miatt szereljük szét, kefét, csúszógyűrűt és csapágyat akkor is érdemes benne cserélni.

A fent leírtak nem alkalmazhatóak 100%-ban a vízhűtéses generátoroknál. Ezeknek teljesen más a felépítésük és a szerkezeti kialakításuk. Egy érdekesség: nincs mindegyikben csúszógyűrű és kefe.

Ezek után mindenki döntse el, hogy saját maga szeretné javítani generátorát, vagy szakműhelyhez fordul a problémával.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • Zola:

    !taps Bocs mindenki, javítva!

  • DRW:

    Ráadásul a D válasz volt a jó.!monokli

A lap tetejére