v8cars.hu | GM gyújtáskapcsoló cseréje

GM gyújtáskapcsoló cseréje

Innentől tényleg gyerekjáték, irányjelző vissza, elakadásjelző vissza, rugó a helyére, dudapöcök, kormányzár tárcsa. A kormánytúl segítségével megint összenyomni, biztosító gyűrűt helyére tenni. Porvédő, kormány.

Kling - itt tört el a dudapöcköm. :) Szerencsére volt másik...

A legjobb autóval is előfordulhat az ilyen a második X-be lépve, elkopik a zárszerkezet vagy letörik a pillangó. Nem jó erőltetni és beletörni a kulcsot, de az sem valami nagy öröm, ha egy csörgővel felfegyverkezett csecsemő is beindítja a gépet. Nekem még pluszba tetézte a problémát, hogy indításor meg is szorult a kapcsoló, pár hét alatt simán leégettem volna így az önindítomat. Nincs más hátra, mint előre, rendeltem egy új gyújtáskapcsolót.


Amíg a csomag a két kontinens között utazott szívem mélyén aggódva vártam a pillanatot, amikor úgy szétvágom az autót, hogy el se indul többet. Aztán megérkezett, az AC Delco-s doboz egy gyönyörű, csillogó, kapcsolót rejtett egy pár új kulccsal. Tényleg szép ez az alaktrész, ismerek olyanokat akik a gyújtáskapcsoló pillangójára racsniznak. ;) Na a lényeg, hogy innen már tényleg nem volt visszaút.


Jó előre látni milyen szerszámok kellenek a cseréhez. Iagzából két dolog ami említésre érdemes, a bal szélső Lock plate remover (ebay-ről vettem, nálunk csak "a kormánytúl" néven fut) Némi nyers erő bevetésével enélkül is kivitelezhető a projekt, legalábbis a szétszedésig biztosan. :) Jobb szélen látható a másik fontos eszköz a kormánylehúzó. Nekünk egy kis házi szerkezetünk van, a célnak tökéletesen megfelel. Az ilyen-olyan kulcsokat, csavarhúzókat nem részletezem.


Minden magára valamit is adó szerlési könyvben az az első lépés, hogy "Disconnect the negative battery cable". Én is ajánlom, nem hiszem, hogy hegeszteni akarnál a kormányoszlop kábeleivel. Szóval az akksisaru levétele után nekieshetünk a kormány közepének. Az enyémet (és a legtöbbet) két csavar fogja hátulról.


Ésszel a levételnél, nehogy elszakítsd a kürtkapcsoló kábelét vagy letörd a csatlakozóját! A kormányoszlopból kilógó véget a benne lévő rugó ellenében óvatosan benyomva és elfordítva kijön a kábel. Ha tényleg levetted az akksisarut, akkor most nem dudálgattál a projekt közben. ;)


Egy bazinagy anya tartja a kormányt a helyén. Ha nem volt még megbontva a kormányoszlopod, akkor van egy zéger is a végén, amit le kell pattintanod. Nagy az esély rá, hogy ezt megbontás után elfelejtik/lusták visszarakni, vagy elhagyják szétszedés közben (Tényleg, hová is tetted?), nekem már nem volt rajta. Ha ráteszed a kormányzárat, nem fog forogni az egész mikor próbálod letekerni az anyát. Ha nagyon össze van gyógyulva, vigyázz, azért ne törd el a kormányzárat!


A kormány nem fog magától leesni, de egy lehúzó pár perc alatt megteszi a dolgát. Óvatosan vedd le a kormánykerket és jegyezd meg, hogy állt, az összerakásnál a kürtcsatlakozó foglalata, a "dudapöcök" bánhatja az eröltetést.


A kormány alatt egy müanyag porvédöt találsz, csavarhúzóval ki tudod pattintani a széleinél. Nem nagy kaland.


A kormánytúl a helyén. A közepe a kormányoszlop menetes végére megy, a két lábát a kormányzár tányérjára (lock plate) kell tenned, a cél ennek a benyomása. Elég fickós kis rugó van mögötte, lehet kézzel is próbálkozni, csak nem érdemes.


A képen látható gyürüt kell kipattintani egy (vagy két) kis csavarhúzóval. El lehet vele játszani egy darabig.


Ha lenn a karika, visszaengedheted a kormánytúlt, és a kezdeben lesz a kormányzár tárcsája. Jegyezd meg, hogy hol volt a dudapöcök! Mondtam már, hogy könnyen törik? Kétféle ember van a világon, aki már tört el dudapöcköt, és aki dudapöcköt fog törni. :)


Középen a rugó. Az is látszik, hogy mennyi retek összegyült a szerkezetben, érdemes kicsit kitakaritani, ha már erre járunk.


Mély lélegezet. Kicsit tartottam tőle, hogy ha hozzáérek a kormányoszlop beléhez, az egész egy KLING hang kíséretében ezer darabra hullva az ölembe pottyan. Szerencsére nem lett így, és nem is kellett nagyon kibelezni, hogy hozzá lehessen férni a gyújtáskapcsolóhoz.


Az indexkar csavarjával kezdtem, hogy a szerkezet szabadon mozogjon.


Az elakadásjelzö kapcsolója következett. A közepén tartja egy csavar. Vigyázat, ebben is van egy rugó!


Az index szerkezetét tartó csavarok eltávolítása után a vezetékekre figyelve kintebb lehet húzni az egészet. Szükség is van rá, mert mögötte akarunk dolgozni. Nekem szerencsére engedett annyit a vezetékelés, hogy le tudjam húzni az oszlop közepéről. Ha neked nem megy, szét kell húznod a müszerfal alatt a kormányoszlopon a nagy hosszú csatlakozót.


Tiszta a terep. Jobb szélen az a fura kétlábú valami figyeli, hogy benne van-e a kulcs az autóban, ez adja a jelet a reminder csomag elemeinek. Mondanom se kell, hogy útban van. Trükkös kis alkatrész, mert amíg nem fordítod a kulcsot gyújtás állasba, nem tudod kivenni. Utána viszont egy kis csavarhúzóval felülről rásegítve egy pillanat alatt kiszedhető.


Végre itt A csavar. Ez tartja a gyújtáskapcscsolót a helyén. Kiteker, régi kapcsoló kivesz, új berak, beteker, örül. :) Ilyenkor szokták a könyvek abbahagyni, hogy az összerakás menete ugyanez fordítva. Én is így gondoltam, de nagyon sok trágár levelet kapnék, ha most ezt itt abbahagynám.


Mégpedig a trükkös kis kétlábú alkatrész miatt. Mert ez nem megy ám csak úgy a helyére. Van mögöte egy kis müanyag lap, ami a gravitációnak engedelmeskedve lóg, és nem engedi vissza kétlábú barátunkat. A hely nagyon kicsi, csavarhúzóval kisérletezni eleve reménytelen. Egy erős papírdarabbal lehet megoldani a problémát, vagy esetleg fejre kell állítani az autót. :) A papirlapos módszert válaszottam, bevált, csak kell hozzá egy barát, aki befejezi mikor fél órányi eredménytelen szenvedés után elszáll az agyad. :D


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • keke0323:

    Bakker .Végre előkerült! Sokat gondoltam rá mi lehetett a sorsa! De jó,hogy

  • Zola:

    Úgy tűnik, nincs jó válasz, mindenkinek adok pontot a rádióra.

A lap tetejére