v8cars.hu | Jeep Cherokee világításkapcsoló

Jeep Cherokee világításkapcsoló


Bal oldalon az eredeti kapcsolás, jobbra az átalakított megoldás


Először a műszerfal alját szedjük leCélszerű kivenni a rádiót is


A műszerfal körül levő műanyag burkolat eltávolítása
Ki kell vennünk a műszer egységet isA lámpakapcsolón meg kell keressünk egy kis nyomógombot, sokkal nehezebb elérni, mikor a kapcsoló még a helyén van

2006 szeptemberében kezdtem gondolkodni azon, hogy lehetne Camaroval közlekedni télen gondtalanul. Nos, a megoldás egy 1991-es Jeep Cherokee lett, hirdetés szerint korának megfelelő állapotban. Ez azt is jelentette, elég sok projekt ígérkezik rajta.

Egyik este – legnagyobb meglepetésemre – a lámpakapcsolót működtetve nem történt semmi. Jött a felismerés, biztos túl erős izzó került a kocsiba korábban, szétégett a kapcsoló, mivel többszöri kapcsolgatásra azért sikerült felkapcsolni. Semmi baj, vegyünk új kapcsolót, cseréljük ki, ahogy az izzókat is a normál méretűre. Fél évvel később a hiba ismét jelentkezett, ezért is született ez a cikk.

Mivel semmi rendellenességet nem sikerült találni a világításrendszerben (a vezetékek elég vastagok, a bejövő áram útjában 40A-es biztosíték található, felkapcsolt lámpánál 10A folyik a vezetéken), az a megoldás került kivitelezésre, hogy kerüljön be – ismét – egy új lámpakacsoló, valamint a tompított-távolsági fényszóró áramkörére egy relé.

Az első ábrán bal oldalon látható az eredeti kapcsolás, jobb oldalt pedig az átalakított megoldás. Így elérhető, hogy a fényszórók által felvett 10A ne a kapcsolón folyjék át, hanem egy 40A terhelhetőségű relén. Ez a megoldás lehetőséget nyújt arra is, hogy később nagyobb teljesítményű izzót használjunk, bár ekkor meg kell még vizsgálni a fényváltó terhelhetőségét is.

Először a műszerfal alját szedjük le, így könnyebben hozzáférni majd alulról a kapcsolóhoz. A műszerfal alsó részét az elem felső részén található csavarok (7 db), a hamutartó alatt levő csavar és az elem két szélén alul található csavarok tartják. Az ábrákon nyilakkal jelölve, mit is kell keresni.

Az alsó elem eltávolítása után célszerű kivenni a rádiót is.

A következő lépés a műszerfal körül levő műanyag burkolat eltávolítása. Négy csavart kell kitekernünk, a keretet ezek illetve patentek rögzítik.

A keret eltávolítása után már hozzáférünk a műszerfalhoz. Ezt 6 csavar rögzíti, ezeket is el kell távolítanunk, majd ki kell vennünk a műszer egységet is, ekkor már hozzáférünk a lámpakacsolóhoz.

A lámpakapcsolón meg kell keressünk egy kis nyomógombot, majd ha megtaláltuk, húzzuk ki a kapcsoló gombot, hogy felkapcsoljuk a világítást. Kihúzott állapotban nyomjuk be a gombot, majd távolítsuk el a működtető kart a kapcsolóból. A nyomógombot a mellékelt ábrán nyíl szemlélteti, bár persze sokkal nehezebb elérni, mikor a kapcsoló még a helyén van.

Ha sikerült a kar eltávolítása, már csak ki kell tekernünk a kapcsolót tartó csavart, ami a műszerfal elején található. Ennek eltávolítása után a kapcsoló kivehető a műszerfal mögül.

Miután hozzáférhető a kapcsoló, húzzuk le róla a csatlakozókat. Egy többérintkezős műanyag csatlakozót keressünk, illetve még egy testelő saru megy a kapcsolóra. Ha mindent jól csináltunk, valami ilyesmi kép fogad minket.

Vizsgáljuk meg a műanyag burkolatú csatlakozót.

Látható, hogy a kapcsoló túlmelegedése miatt a műanyag kissé megolvadt. A saru azonban stabilan áll a helyén, elegendő megpucolni az érintkező felületet. Lehetne rosszabb is a helyzet, ez esetben cserélni kellene a csatlakozót is.

A relé beszereléséhez szükségünk lesz egy csatlakozóra is, így sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha később esetleg relét kellene cserélnünk

Először keressük meg a kapcsolt vezetéket a kötegből. Viszonylag könnyű dolgunk van, mivel két vezeték van csak, ami elég vastag, az egyikben van áram, amit mérőműszerrel tudunk ellenőrizni is. Ha már úgyis kezünkben a műszer, érdemes áramerősséget is mérni a két vastag vezetéket összekötve. Esetünkben a mér áramerősség 10A, ami nagyjából egybevág a két 55W-os teljesítményű izzónk jelenlétével.

Ha megtaláltuk a vezetéket, vágjuk el, majd végezzük el a tervek szerinti módosításokat.

A tervekben szereplő módosításokhoz szükséges, hogy a bejövő tápfeszültséget a relére is ráköthessük. Ennek talán legegyszerűbb módja, ha a csatlakozóból kivesszük azt az egy sarut, amin a tápfeszültség van, egy részét a vezetéknek a saru közelében eltávolítjuk, majd összeforrasztjuk a két vezetéket úgy, hogy az eredeti vezeték – leszámítva a burkolat kis részen történő eltávolítását – nem sérül. Mielőtt forrasztani kezdjük ezt a vezetéket, érdemes ezt az áramkört áramtalanítani vagy a biztosíték eltávolításával vagy az akkumulátor saru levételével. A saru műanyag csatlakozóból történő kiszedéséhez speciális eszköz szükséges, ennek hiányában készíthetünk is ilyet egy szög elkalapálásával. A szöget lapos felével bedugjuk a csatlakozóba a saru mellé, így kihúzható a saru a csatlakozóból.

Amikor minden forrasztással elkészültünk, már csak rá kell melegíteni a zsugorcsöveket a forrasztásokra, hogy a szigetelés is tökéletes legyen

Kössük a relé földelését a karosszériára, helyezzük el a műszerfal alá a relét egy megfelelő helyre, majd szereljük vissza az új lámpakapcsolót – kipróbálás után – a helyére, majd folytassuk az összeszerelést fordított sorrendben, mint a szétszerelésnél tettük.

Ez a leírás egy 1991 Jeep Cherokee alapján készült, de a legtöbb amerikai autó hasonlóképp épül fel, így a javítás módja is hasonló lehet.

Sok sikert kívánok ehhez a projekthez mindenkinek!


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • kissis:

    Gratulálok! Szép autó! Szép munka!

  • bexxter:

    !kép=comments/2024-03/6605736d6a2dd.jpg

A lap tetejére