v8cars.hu | Cadillac DeVille, 1953

Cadillac DeVille, 1953

Egy véletlen folytán sikerült rábukkannom erre az autóra, ami az idei dunaújvárosi találkozó egyik csodája volt. Kanadai rendszáma ellenére magyar tulajdonban van, így végre országunkon belül marad a hónap autója cím. Ha minden jól megy, akkor ez jó darabig így is marad.

A tulajdonos egyetlen feltétele az volt, hogy kiléte és az autó tartózkodási helye maradjon titok. Annyit mindenesetre elmondhatok, hogy a Caddy-nek jó sora van, ez talán a képeken is látszik. Két éven belül túlesik egy teljes restauráláson és a ráncfelvarrások után eredeti fényében fog tündökölni.

Nem mintha eget verő szüksége lenne rá, nagyon egyben van, gyakorlatilag hiánytalan. A króm itt-ott megmattult, a fényezés megrepedezett, a lámpabúrák kicsit bepókhálósodtak, az üléskárpit megnyúlt, elérett, de ezek az autó fölött elsuhant 45 év természetes velejárói.

Nem kell komolyan aggódni a belső tér és az említett üléshuzatok miatt. Csodálatos épségben és hiánytalanul élte túl a majd fél évszázadot. A sebességváltó gombja nem eredeti, de itt nagyjából ki is merül a problémás elemek listája. Mindezek ellenére nem kis pénzt fog felemészteni a restaurálás.

Az 5 liter fölötti V8-asról nem tudok mit mondani. Üzemképes, az autó saját lábán állt be mostani helyére. A szokatlan akkumulátor beszerzése ottjártamkor láthatóan jobban izgatta a tulajt, mint a motorral esetlegesen felmerülő problémák. Az óriási autóban szinte eltűnik az egyébként elég tekintélyes méretű motor.

Talán szentségtörés, de nem bírtam megállni, hogy be ne fényképezzek a kasztni alá. Kíváncsi voltam milyen alváz tartja egyben ezt a monstrumot. Hát brutális. Nem csalódtam. A képen ez nem látszik ugyan, de alulról akár teherautónak is nézhetnénk...

De nem az. A gigantikus csomagtartót ennek ellenére jól meg lehet pakolni. A két kis szárny kecsességet ad az óriási vasdarabnak, a tanksapka keresése pedig megfejthetetlen feladványt a benzinkutasnak, ami végül a bal szárnyat lezáró hátsó lámpa felnyitásával oldódik meg. Ott kell ugyanis tankolni.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • keke0323:

    Bakker .Végre előkerült! Sokat gondoltam rá mi lehetett a sorsa! De jó,hogy

  • Zola:

    Úgy tűnik, nincs jó válasz, mindenkinek adok pontot a rádióra.

A lap tetejére