v8cars.hu | Des Plaines

Des Plaines

Chicagoban ellátogattam a Des Plaines kerületben található McDonald’s múzeumba, hogy lerójam tiszteletem Amerika egyik legismertebb intézménye előtt.

Coca-Cola, Miki Égér és McDonald’s. Amerika populáris kultúrájának tartóoszlopai.

1955 április 15-én nyitotta meg Ray Kroc a Lee Street 400 alatt az első hamburgerstandját, miután megvette a franchise jogokat a californiai Dick és Mac McDonaldtól. Az üzlet beindult és hogy mi lett az eredménye, azt mindannyian tudjuk. A des plainsi büfét többször átalakították, majd 84-ben lebontották.

Később aztán a cég az eredeti tervrajzok alapján újjáépítette a standot, nem utolsó sorban önmaga reklámozása végett. Színvonalas munkát végeztek, a hely tökéletesen visszaadja az 50-es évek Amerikájának hangulatát.

A felújított, eredeti neonreklám 15 centes hamburgereket hirdet, a parkolóban pedig négy makulátlan, ’55-ös autó áll, egy Ford, egy Chevrolet, egy Oldsmobile és egy Chrysler. Van pénze a cégnek, és önmagukon nem is spórolnak vele.

A berendezés szintén korhű. Érdekesek a kiállított korabeli eszközök, köztük azok a fahordók, melyekben annak idején a Coca-Colát vásárolták. Éjszakára kivilágítják a múzeumot, és bekapcsolják az autók világítását is.

Senkinek sem ajánlom, hogy a gyorséttermek egészségtelen ételeit egye, de az első McDonald’s előtt gyönyörűek az autók...


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • Zola:

    !nemtudom Adok pontot mindkettőre. !kép=comments/2024-06/667009a2393b6.jpg

  • firtl:

    Én is erre a megállapításra jutottam. Az automobie catalog szerint is 400.as

A lap tetejére