v8cars.hu | Rossz csillagzat alatt?

Rossz csillagzat alatt?

Talán mindenkivel megesett, hogy valamelyik utcában meglátott egy elhagyott kocsit, amely azonnal megdobbantotta a szívét. Akárhányszor arra járt mindig jól szemügyre vette. Sőt! Sokszor inkább három utcával többet gyalogolt, csakhogy láthassa.

Szerintem ez a Cadillac is jó pár ember vágyait felébresztette a hetvenes évek közepén Szegeden. És hogy került a Dugonics temető melletti utcába? Ezt akkor is sokan kérdezhették.

A valóság elég prózai: egy Németországban élő magyar hazalátogatott és Kisteleknél egy dugattyúja leszakadt. Kénytelen volt az utazást abbahagyni. A kocsit levontatták Szegedre, azt remélve, hogy rendbe hozzák. El is vitték egy szervizbe, ahol a Ladákhoz, Moszkvicsokhoz szokott szerelőket nagy meglepetés érte a hengerfej levétele után, teljesen elhűltek a 98 mm-es dugattyúátmérő láttán.

Alkatrészhiány miatt a kocsi közel egy évig állt. A tulajdonos úgy döntött, inkább eladja, de a német rendszám problémát okozott. Akkoriban így csak a Merkúron keresztül lehetett értékesíteni, ezért a kocsi Pestre került a Röppentyű utcába, ahol 90 ezerért árulták ezt a gyönyörű aranymetál színű fekete bőrtetős DeVille-t, melyre már előtte is sokan licitáltak.

Akkoriban nem volt könnyű nyugati kocsihoz jutni, pláne nem amerikaihoz. Még a keleti csodákra is 10 évet kellett várni. Végül aki megvette, jól járt: 90 ezerért akkor egy új Ladát lehetett vásárolni. Azóta talán jobb sora van ennek a Caddy-nek.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • Zola:

    Tényleg nehéz képet találni, benéztem az illusztrációt sajnos.

  • kicsiPUNK:

    Itt Station Wagon-ként hivatkoznak rá. :-( Ér a pont vagy buktam?

A lap tetejére