v8cars.hu | 5. Cadillac Ranch, Lajosmizse

5. Cadillac Ranch, Lajosmizse

Valahogy mindig megbabonáznak a zöld gyepen csillogó autók. Lajosmizse olyan, mintha lenne egy az ország lehetőségeihez igazított mini Pebble Beach-ünk. Ha az autópark és a környezet nem is annyira exkluzív, a pörkölt biztos finomabb itt. :)

A Cadillac Club és az Új Tanyacsárda a megszokott hangulatot nyújtotta, és ismét jó pár érdekes autót gyűjtött össze kulturált környezetben. A társkluboknak és az érdeklődőknek köszönhetően egyéb amerikai márkák is színesítették a rendezvényt.

Nyolc évtized Cadillacjei sorakoztak egymás mellett a húszas évektől indulva, amikor még nem volt elég két pedált ismerni az autó működtetéséhez. Nem lát az ember minden nap majd’ 90 éves Cadillac Phaeton kabriót, 1932-es LaSalle-t a Keresztapa c. filmből, no és egyet a valaha gyártott alig több mint nyolcszáz 1958-as Eldorado Biarritzból.

Gyönyörű állapotú volt az 1953-as Coupe de Ville, és ragyogóan demonstrálta a hátsó oldalablakok valószínűtlen működését. Biztosan rajzolgattak egy darabig a Cadillac mérnökei, mire kialakították az ablakot billentve lehúzó mechanizmust.

Már tavaly is nagyon tetszett a fehér ’63-as Caddy az aranyszínűre fújt tetővel. Elég egy jól megválasztott különleges szín, hogy egy kicsit eltérjen az autó a megszokottól.

A rengeteg króm és fecskefarok között igyekeztem a részletekben is elmerülni. Fantasztikusak az art deco műszerfalak, a stílusirányzat egészen az ötvenes évek elejéig kihatott az amerikai autóiparra. A feliratok, kapcsolók, burkolatok, mind-mind jól megtervezett műalkotás.

A vendégek közül nagyon tetszett az ’55-ös Buick Century. Nem tudok rámutatni, hogy mi miatt, de az az autó számomra a nyarat testesíti meg. Megdöbbentem a ’48-as Packard hosszán, és már biztosan tudom, hogy az Imperial tervezői egy másik bolygóról jöttek. Csak ez lehet a magyarázata az 1962-es Crown formáinak.

Aki csak egy-egy napot tud kiszakítani autós találkozóra, az jövőre mindenképp vegye számításba a Cadillac Club rendezvényét!


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • Lincoln2:

    Minden eladható. Tegyél fel róla fotós hirdetést adatokkal és egy általad

A lap tetejére