1989 Chevrolet Beretta GTU

2017 - 10. Balatonfüredi Tuning Fesztivál

 • Helyiként kötelességnek éreztem, hogy valamivel részt vegyek az idén már 10. alkalommal megrendezett Balatonfüredi Tuning Találkozón, ahol évről évre száz meg száz autós gyűlik össze ilyenkor április táján. Ez idén sem volt másképp, az égiek pedig kegyesek voltak, így bár a reggeli kezdés még az esőtől áztatott placcon indult, délutánra szikrázó napsütés lett, amiben igazi élmény volt az autók közt sétálgatni.

 • Reggel nem sokkal a kapunyitás után érkeztem, így elég jó helyet foglaltam el, ezzel szerettem volna hozzájárulni kicsit, hogy többen is megnézzék majd az autót. Az autót előző nap lemosattam, és alaposan kipucoltam a motorteret, átkentem a műanyag részeket, az összes részt kitakarítottam, egy szóval patika lett az autó szombatra.

 • A jó hely annyira jónak bizonyult, hogy egy "mezei" Ferrari is leparkolt mellettem, aminek köszönhetően az emberek szép számban özönlöttek az autókhoz, azonban leginkább addig jutottak, hogy megnézzék a piros luxusautót, fotózkodjanak vele és utána továbbálljanak.

 • Szóval a kis piros beárnyékolta kicsit az autó "fényét", bár így is akadtak olyanok, akik alaposabban megnézték maguknak ezt a szokatlan járgányt. Őszintén nem voltam benne biztos előzetesen mennyire fog beleilleni a közegbe a GTU, de körülnéztem és abszolút nem éreztem azt, hogy egy úgymond "gyári tuningolt" autóval nem lenne keresnivalóm itt.

 • Gondoltam a vicc kedvéért benevezek az autó-szépségversenybe is, amiben legnagyobb eséllyel az USA kategóriában indultam (néhány gyári Hellcaten és Shelbyn kívül nem volt egyáltalán amcsi vas a találkozón).
  Szóval beneveztem és odagurultam a bírák elé, akiknek az autó láttán elakadt a szavuk, mert nem tudtak mit kezdeni a géppel. Egyszerűen nem találkoztak még ilyen autóval, ezért hatalmasat zuhant az álluk, amikor mondtam nekik, hogy 2.8-as V6 van a motorháztető alatt. Felnyitva a motortetőt a legáltalánosabb reakció hagyta el a szájukat, a "na itt ejts le egy villáskulcsot és nem szeded ki többet!".
  Hát igen nem olyan, mint egy 1.6-os szívós Golf motortere, ahol simán még 2 ugyanakkora motor is kompletten elférne, de hát mint azt a végső konklúziójuk is mutatta, "ez egy falat Amerika"!

 • És a délutánra egy Mini is befutott a másik oldalra, amivel egy elég különleges olasz-amerikai-brit együttállás jött össze.

Hozzászólások

 1. M.Tom  - 2018. január 8. 22:02

  Legközelebb már az enyémet is oda kell tenni a sorba; ha belefér a 2+ ajtó :)

 2. J.Acko  - 2018. január 9. 17:00

  Hát persze, hogy elférsz 4 ajtóval is! ;)

 3. cadillacv8  - 2018. március 4. 16:23

  Jóképű gépezet,párszor megperdültem anno utána Fehérváron mikor láttam,aztán eltűnt,de örülök hogy ismét mozgásban van és folyamatosan épül ,és egyre jobb állapotba kerül.
  Igazán dekoratív autó,nagyon egyedi kiállással,kapott egy jó gazdit ami nagyon ráfért már szegényre így a képek alapján .

 4. J.Acko  - 2018. március 6. 17:10

  Köszönöm szépen a dicsérő szavakat, az autó nevében is. Sok nyomát viseli az elmúlt lassan harminc évnek, amit az utakon töltött, de remélem, hogy szépen apránként tényleg kifogástalan állapotba tudom hozni (persze ilyen nem létezik, de azért álmodozni lehet)! A másik cél pedig, hogy minél több helyre eljussak vele, hogy lássanak az emberek ilyet is, ha már kb senki nem ismeri ezt a típust idehaza (tisztelet néhány kivételnek).

 5. MinnesotaiHighwayman  - 2018. július 10. 04:47

  Múlt héten láttam egyet és ha jobban belegondolok ez volt az első idén. Superbird vagy akár Daytona is gyakrabban jön szembe. Ez csak egy kis érdekesség azoknak, akik azt hiszik ezek még úton vannak az Államokban.

 6. J.Acko  - 2018. július 11. 09:09

  Pontosan úgy van, ahogy mondod. Odakint akkora ritkaság és annyira nem keresik, hogy a legnagyobb rajongói csoportjának alig több, mint 1500 tagja van az Államokban.

 7. MinnesotaiHighwayman  - 2018. július 12. 04:38

  J.Acko becsüld meg, eljön majd a nap, hogy elindul felfele az értéke.

 8. M.Tom  - 2018. augusztus 30. 13:39

  két ajtó meg négy ajtó az hat ajtó és két autó :)

 9. M.Tom  - 2018. augusztus 30. 13:41

  két ajtó meg négy ajtó az hat ajtó és két autó :)

 10. szállító81  - 2018. október 22. 20:18

  Tegnap láttam ezt az autót a Parkoló Parádén, nagyon jól eső érzés, hogy a kevésbé húzónévnek számító típusokat is megmentik, illetve ilyen jó karban tartják. Nagyon szép autó, remélem sokáig ilyen szép állapotban megmarad. Sok balesetmentes kilométert hozzá! Üdv.Gergő

 11. J.Acko  - 2018. október 22. 21:13

  Igyekszem mindent megadni neki, amit megérdemel, és igyekszem minél több helyen mutatkozni vele, hogy az emberek lássanak ilyet is. Habár az átlagembernek a szeme nem akad meg rajta, de szerencsére vannak olyanok is, akik meglepődve érdeklődnek arról, hogy ez miféle jószág is, mert még hasonlót sem láttak.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

 • Zola:

  !taps Bocs mindenki, javítva!

 • DRW:

  Ráadásul a D válasz volt a jó.!monokli

A lap tetejére